Jumaat, 29 Oktober 2010

HIBANYA HATI IBU

Jiwa mana yang tak tersentuh bila melihat anak yang tengah sakitkan. Tak sanggup rasanya bila tengok anak sendiri lemah tak bermaya. Haritu abang(Iman Hakimi) chicken pox, kali ni adik plak yang kena. Dari last jumaat, masa amik dari nursery petang tu, cikgunya bagitau yang nasuha plak kena chicken pox. Memang bila tengok dah mula naik banyak gak. Terus bawak g klinik malam tu.

Ni dah seminggu berlalu, ari senin-rabu teman amik cuti, pastu macam biasa, hubby plak sambung cuti semalam n arini. Demamnya pasang surut. baru ari rabu aritu tak demam, semalam demam semula. Masa balik keje semalam, panas dia tinggi sangat. hubby tuam-tuam pun takmo surut-surut. Mulut nasuha dah makin teruk sakitnya. Langsung takmo makan n minum. bayangkanlah bila mulut dah sakit, semua benda rasa tak lalu. Terus bersiap g spital.

Nsib baik masa kat spital, orang tak ramai sangat kat kecemasan tu. So, tak lama tunggu dah terus dapat turn. terus kena masuk ubat montot, masuk dlm bilik kritikal, amik darah n masuk air. Sekali bila kena g kat katil spital tu, orang sebelah tu macam kukenali. Rupa-rupanya kawan x-uum dulu. Kuswa namanya. Anak dia plak kena semput. Semoga anak dia juga akan cepat sembuh. Thanx kat kuswa pinjamkan teman hp sebab hp teman masa tu abih plak bateri. tak boleh nak tipon hubby yang tunggu kat luar sebab nasuha takmo kena tinggal sorang dalam bilik tu.

Sementara tunggu air masuk n result darah, bgtau hubby p beli makanan termasuk bubur untuk nasuha. Doktor kata kalau adik takmo makan/minum gak, kena admit ward. Alhamdulillah, dapatlah minum susu sket n bubur 3-4 suap. So, just tunggu result darah. Sampai nak dekat kul 10 malam tadi, result tak dapat lagi. Bila doktor wat follow up, pelik sebab lama bebeno tak dapat2 result. So, tipon lab n diberitahu darah reject. hangin plak rasanya masa tu sebab lab tak bagitau pun darah tu reject. Kalau dah tau ada masalah, bgtaulah awal2.

Masa tu nasuha baru jer tertido, nurse datang bgtau kena amik darah semula. Bila dia terjaga, terkejut tengok ada orang lain. terus pegang tangan takmo lepaskan teman. So, kali kedua amik darah, teman duduk kat sisi nasuha, tolong pujuk. Yang kali pertama tu, doktor tak bagi tengok. Kesian anak ibu, dahlah sakit, baru nak tertido, terkejut plak nak kena amik darah semula. so, dengan rasa tak brapa happy, teman tanya nurse tu, bila plak result darah tu boleh dapat. Dia bgtau, tak sampai sejam dah boleh dapat sebab dia akan dahulukan yang nasuha ni. Alhamdulillah, dekat-dekat  kul 11 malam, result keluar n takde masalah. So, dapatlah balik umah. Rasa badan penat sangat. Tapi hati masih tak tenang. Kesian tengok adik. Malam tadi masih merengek-rengek lagi. Tapi dah nak minum susu. Tengahari tadi balik umah sebab kena gilir dgn hubby nak g solat jumaat. Alhamdulillah, badan dah tak panas sangat. tapi mulut adik masih sakit lagi. masih takmo makan.
Semoga anak ibu n abah cepat sembuh. Amin.

14 comments:

ann @ hatiberbunga berkata...

alahai.. sianya nasuha..
ann tgk pun rasa nk nangis.. apatah lagi ibu nasuha sendiri..
nway, be strong, ok! moga dgn kekuatan mu itu akan menguatkan hati anakmu jua!

nasuha be good girl, k.. jaga liat makan ubat. ;)

kak Erna berkata...

salam..siannya dia..sampai kemulut..bibir pun ada..susah nak mkan tu..sian..moga cepat baik anak ibu tu..

aizamia3 berkata...

nmpk teruk nasuha ye kak.
Flashback... 2008... memula en. suami kena, pastu saya, then baru kena kat kakak n adik tapi xdelah teruk smpai kena kat mulut. Si adik paling kesian sbb dahler putih nmpkler merah/ c.pox tu... kakak dia xdeler cenggitu sbb gelap skit... hahaha... anyway... sabar ye kak... normal ler tu anak2 kena... saya dulu satu family kena... lg frust xleh g mengundi pilihanraya umum masa tu... jatuh sakit masa tarikh mengundi.

Chekpid berkata...

ibunya kuatkan semangat ye....sian nasuha, sedih tengok dia. semoga cepat sembuh

mekchu berkata...

bibir nasuha tu kena chicken pox jugak ke? adoiiii.. kesian nye.. demam chicken pox 3x ganda lagik sakit dr demam biasa.. cepat sembuh ye sayang..

kuswa?? dah lama x dgr nama tuh..

Tanpa Nama berkata...

kesian bila tengok anak2 sakit camni.. tapi ianya dugaan untuk kita juga.. semoga cepat semhuh..

Kherun berkata...

sakit sungguh melihatnya sakit...

iBu ZulFaQar RayYaN berkata...

alahai!!!musin demam ayam skrang nih kak kham.famili ayah ryan pun ramai kena,jenoh rocky kuarantin tak bg ryan bersentuhan dgn mereka.last sabtu dah ambik suntikan vaksin demam ayam tuh kat klinik.semoga cepat sembuh ye nasuha,rocky tak sanggup ryan kena masa kecik,sebab macam niha....rasa luluh hati...kalau nak kena biar masa besar sikit kan..:(

makteh berkata...

siannya nasuha...semoga cpt baik ye...m.teh br tgk kt blog...

- zuriey - berkata...

ibu mana sanggup tengok anak sakit..hope nasuha cepat sembuh

Don berkata...

Terima kasih kepada semua yang telah mendoakan kesejahteraan anak kami..alhamdulillah, berkat doa semua, nasuha & iman dah kembali sembuh dan kembali aktif macam biasa. la ni ibu & abah diorg plak yg sakit tekak...hehe

k.ila berkata...

sianya...ummi doakan cepat sembuh ya...

Lia berkata...

siannya Nasuha....bibir pun pecah2... Tpi dah sihat ye skrg ? alhamdulillah...Bilalah nak jumpa kita ni ye atun yekk

Lila berkata...

huhuhu.. kesian kat nasuha... sungguh jahat chicken yang bernama pox tu... Cik Ila tgk gambar je dah terasa sakitnye... teringat dulu kecik2 kena ulser di tekak (bintik2 putih penuh di sekeliling tekak)..sadis...satu bulan tak ke sekolah... Insya Allah, Cik Ila doakan Nasuha dan Iman sentiasa cepat2 sembuh dari sebarang penyakit yek...