Rabu, 9 Disember 2009

SNOW KARAMEL

Ngeh ngeh ngeh...ini bukan nak citer pasal resipi karamel...apatah lagi resepi snow.. Sajer nak tunjuk gambo karamel yang telah dibuat beberapa hari yang lalu. Dihias pula dengan buah strawberi yang telah banyak berada dipasaran dikala winter ini. memang nyum nyum...murah dan manis. selang sehari mesti hubby kena beli sebabnya setakat sekilo tu...2 hari punya stok jer.





Apa kaitan plak dengan snow ek?? Sebenarnya 5 Disember yang lalu adalah kali pertama snow turun kat area umah untuk winter kali ni. Agak lewat berbanding tahun lalu pada 24 November. Echeh...siap ingat tarikh tu...manalah tak ingatnyaa...orang malaya ni...dikala ini sajelah nak merasa snow original pung. Tapi masa 5 Dis aritu, snownya sangatlah sikit..tak sempat basahkan jalan pun.


Sebab tak dapat amik gambo berdiri dalam snow pada 5 Dis, amik gambo ais dah beku kat tong kimchi ajuma depan umah jelaa...

Alhamdulillah, semalam (8 Dis), turun lagi snow. Tapi kali ni teman tak prasan pun memula tu..sebab duk dalam umah yang tingkapnya semua bertutup rapat. Sejuk maa kalau buka. Hubby yang tipon dari uni. bagitau tengah snow. Sekali buka-buka tingkap jee...memang tengah lebat maa... apa lagi..capai kamera n lepas tu kelam kabut menyiapkan bebudak ni sebab nak ajak turun bawah amik gambo dengan snow. Sementara nak nyiapkan bebudak, snow dah makin menipis.. nyiapkan bebudak sengsorang untuk nak pakai pakaian berlapis-lapis dengan topi, glove, stokin, muffler..memanglaa amik masa lebih sket. kalau hubby ada pantaslah gak. Ayuyaiii...sadis tul, sampai kat bawah, bila bergambo, tak baper clear nampak snownya.. Takpelaa..yang penting bebudak suka.


sejurus mendapat berita snow turun...


snow dah nipis daaa....


berdiri atas snow yang amat sedikit ituuu...

Sekarang ni masih menanti mudah-mudahan ada snow yang lebih lebat dari semalam. Amin...

3 comments:

Selly Buke berkata...

sedapnya ittew strawbery yang banyaks diatas caramel... kongsi2kan la resepi tu ek..walaupun tkder sbow kat sini.. hehe.. t akak tukar la nama dia.ahaks!

ceni therebeq berkata...

wahhh... dasat... sudah jadi cef seteroberi plak skrg..

Besh kat sana kan makan seteroberi macam makan rambutan jer, beli seteroberi plak main kilo-kilo tu...kami kat sini beli takat bijik-bijik jer.. jeles sunguh ehh..

Don & Nor berkata...

kak selly: hahaha..sy pakai instant punyalaa..campur fresh milk..msk then sejukkan..kat sini xde kelngkpn memasak yg cukup..tu yg guna instant punya jee..
kak cheni: agak2 pakai instant punya blh lawan chef tegar x??ekeke.. mmg mkn strawbery kat sini mcm mkn rambutan..cuma xyah kopek jee. tp kena basuhlaa...