Jumaat, 16 Oktober 2009

SAMBAL TOK TOK

Baca tajuk jer dah tau ni mesti kes resepi ni kan...hihi... ianya sama sekali tak bermaksud untuk lawan itu chef tegarr...ya ampuunnn... Sesaja jer nak share dengan kengkawan. Maybe ada kengkawan yang buat lagi hebat dan menyengat dan memang pun dah lama tau tentang sambal ni. Cuma maybe nama jer lain.
Tak kiralah apa jua "maybe" yang wujud...teman nak share gak resipi sambal tok tok ni.
Sebelum tu, nak habaq mai..sambal ni teman dapat resipinyer dari ipar teman, uteh. Thanx uteh sebab lepas dapat resipi ni.. dah tak buat sambal belacan macam biasa dah...mesti nak buat cara ni gak.
Alkisahnya...nama sambal tok tok ni diperolehi sebab yang membuatnya adalah keturunan jawa tok tok dan juga ditumbuk menggunakan lesung batu sehingga menimbulkan bunyi tok tok ituuu... hihi.

Tapi bila duk dikorea ni, takdelah teman menggunakan lesung batu, takut dimarah dek orang satu blok ni karang sebab bunyinya yang boleh menggangu ketenteraman jiwa daaa...
tu sebab nak mudah..pakai blender jer..


Bahan-bahannya (anggaran jer) :
6 batang cili hidup (kalau suka pedas..tambahlah lagii)
1/2 biji bawang besar (kalau suka bawang..tambahlah lagii)
segenggam ikan bilis (kalau suka ikan bilis..tambahlah lagii) hahahhahaa...
belacan (sesedap rasa) - yg ni teman kengkadang letak..kengkadang tak.

Caranya:
Goreng ikan bilis
Goreng cili hidup, bawang n belacan
Pastu...blend kan jer semuanya bersekali.





Maka siaplah sambal yang nyum nyum inii....

4 comments:

누룰 아크말.. berkata...

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

=_=

si G.E.D.I.K.S berkata...

oh sedapnye..
abah basz selalu buat sambal cenggini..sbb mak mmg jawa..
tp belah family tunang basz..gune tempoyak tu..
tapi x goreng ikan bilisnye..cuci bersih2 then tumbuk dengan cili padi then campur tempoyak..
setappp..
ni pun setap leh try la lepas ni :D

Tanpa Nama berkata...

klu nak simple lagi...tumbuk cili merah n ikan bilis mentah, jgn lumat sgt..kasar2 aje..pehtu campur sedikit cuka n garam..dh leh makan ngan nasik panas2..perhHh...

Aida78 berkata...

yuuummmm cedapnya sambal 2