Sabtu, 3 Oktober 2009

CHUSEOK HOLIDAY

Ketika kita masih lagi meraikan syawal, di Korea sekarang ni tengah public holiday. Depa raya gak... dari 2-4 Oktober, depa sambut chuseok. Bila search kat web, banyak palace yang wat macam-macam aktiviti sempena raya depa ni. So, kitorang pun naklah tolong memeriahkan acara yang dianjurkan..hihi...
Dekat-dekat area seoul ni aja...ada lebih kurang 4 palace yg kitorang tau. So, kali ni kitorang pilih ke Gyeongbokgung Palace.
Ramai gak rakyat tempatan yang datang ke sini. terpikir gak..depa ni tak raya ker?..or maybe diorang ramai-ramai beraya kat sini..hihi. Ingatkan pelancong-pelancong tegar macam kitorang jer yang nak datang...
Bila sampai situ jee..upacara pertukaran pengawal istana sedang berlangsung. Layanlah juga sekejap sebab sebelum-sebelum ni pun dah pernah tengok. Lepas tu terus masuk dalam area palace sebab nak cari event-event lain. Tapi agak kiciwa laa...x jumpa pung event-event yang diwar-warkan dalam web tuu. Tapi nasib baik area palace ni besar dan cantik. Terisi jugalah masa kitorang di sini.
Layan gambor jelah yer. Teman dah x tau nak citer apa daaa......


Masuk lalu pintu museum...




















Ramai kanak-kanak yang menggayakan hanbok..comell...


main dam haji ker??hihi..







6 comments:

mommy anis berkata...

kham...

bersih kan korea nih....

Don & Nor berkata...

haah kak.. bersih...tp klu majlis perbandaran cootiii...jadi kotor gak..hihi.
kat sini..owner umah rajin bersihkan blok bgnn diorg..so, persekitaran terjaga.

ceni therebeq berkata...

cantik palace dia yer... ada rupa cam seni bina cina pong ada...

Si Iman tu merajuk ke time amek gambo? macam je...ke ngantuk?

Don & Nor berkata...

haahkan kak cheni...sy baru prasan, iman nmpk serius jer dlm gambo...sbnrnya kitorg x bg dia senyum..suh natural jer sbb klu dia sengeh,huh.. kurang comeeiii... hihi.
palace dia mmg ala2 senibina china. lgpun diorg nipun mmg nak sama..serumpun..

MOHD SHAFID BIN RAHMAT berkata...

Nice.

ANA FARHA berkata...

klu duk melawat sana, memang penuh gambar istana ajer...