Isnin, 16 Ogos 2010

MANYAK DUIT ABIH OOOO...

Pehhh...rentetan dari masalah kereta pada entry yg lepas... teman n hubby pun trus decide p anto servis pada ari sabtu baru-baru ni. Kul 9 lebih pagi dah g nganto. Cadangnya hubby tunggu jer kat sana, tapi memikirkan lama dah keta tu x dihantar servis sendiri...so, better tinggalkan keta kat tmpt servis. Takut sampai 3-4 jam kena duk kat sana.
So, masa hantar tu, hubby naik moto n teman dan anak-anak naik keta. Bila dah tinggalkan keta, buat pertama kalinya kitorg merempit berempat. Hahahaha..macam klako jee. tak penah-penah naik motor ramai-ramai macam tuuu. Bebudak tu pun memula takut. nasib baik semuanya boleh dikawal. Helmet Iman adalaaa...tapi nasuha xde saiz. Tapi sebab tersepit kat tengah-tengah...kira boleh jelaaa. nasib baik xde terjumpa mamat polisi...
Sekali tungu punya tunggu punya tunggu...brapa kali punya tunggu daa.... orang bengkel tak tipon-tipon. Bila dah kul 4 lebih petang, hubby pun wat followup. Orang bengkel kata, datang dekat2 kul 6 petang sejurus sebelum bengkel ditutup. Nasib baik tak tunggu sana. Kalau tak...maunya berasap berapi nunggu. Dahlah tengah bulan puasa ni. 
Bila sampai bengkel, keta kitorang masih kat atas. Kat ATAS??? Teman tak tau istilah yang sesuai..tapi kat tempat yang boleh naik-naikkan keta tulaaa....hihihi. Rupa-rupanya tak siap gak lagi. Nasib baik tunggu tak lama sangat, keta dah diturunkan. Sekali lepas test drive, time nak bayo, pun sampai setengah jam nak tunggu dia siap key in semua item yg diservis. Huh...cabaran hebat tul. Nak g bazar Ramadhan lagi niii..kang makanan habih...huhu.
Bila siap key in...memula hubby ingatkan dlm RM1000++ jeee...skali control tergezut wwoooo....almost RM3000...boleh dapat motor second hand sebijik. Tapi nak wat cemana...kenalah gak bayo. Nasib baik ada kad gores dan bayo kendian.
Alhamdulillah, lepas servis rasa lainlaa sket bila bawak. Harap- harap takdelah lagi tuntutan kewangan sebanyak tu wat masa ni...ekekkeke...

13 comments:

누룰 아크말.. berkata...

uish k.norrr
banyak nyer duit habissss
T___T

Kherun berkata...

Apa masalahnya Kham? Timing belt kaaaa?

mommy anis berkata...

mak aiiii....spectra tu mmg byk makan duit...mujurlaaa servisnya 10000 km sekali....sekali servis...tak jejak 4 angka...mmg tak namanya spectra...

btw...apa masalahnyaaa...kalau kat KIA mmg lagik cekik darah...

Asmara berkata...

Dugaan bulan Ramadhan ye Nor. Lagi nak raya ni banyak pulak kuar untuk yang lain. Takpe la untuk keselesaan jugak nanti, takut jadi mcm haritu bunyi tanpa sebab. hehe.. take care nor!

Don & Nor berkata...

hihi..bila dah lama x servis..mmg mcm tu lee.byk sgt benda nak kena tukar. tp mmg patut tukar pun. cumanya x jangka smpi sebanyak tuu. timing belt, tayo 2 biji + mcm2 lagii..kang klu sy taip semuanya..mau stgh jam gak..hahahha

Selly Buke berkata...

aduh... time nak raya la pulak tu manyak duit abih oooo...

tapi takper la.. better dr tersadai tepi jalan masa raya kan.. sabor la ea kham...

Zakiyah Zainon berkata...

potong duit raya hehe
dugaannn...

mekchu berkata...

mah hal nye..... apa yg rosak tu?? dah x de warranty lagik ehh??

ann @ hatiberbunga berkata...

RM3000??? giler banyak! abis la duit raya. huhu...

MOHD SHAFID BIN RAHMAT berkata...

Kira balaancela dah berapa tahun tak servis, Kira combo sekalilanie. Patutnya kat korea aritu beli spare part dia bawak balik. Rasa murah banyak harganya.

Don & Nor berkata...

betuilaa kan shafid. klu beli kat sana mesti lg murah. pehh..x kuasa i nak kena pikul dr sana.
thn ni.. xyah bg duit raya aci x??

- zuriey - berkata...

sekali kena sampai 3000?? ish3..berpa lama da xservis tue

Don & Nor berkata...

zuriey...slama 2 thn kitorg kat korea nii...maybe adik servis yg wajib jee...xdelah nak tukar mcm2. so bila yg empunya dah amik smula kereta..kenalah servis betul2.huhu..