Ahad, 12 April 2009

FESTIVAL STRAWBERI @ NONSAN

Seronok sungguhh...memang sronokk dan sangat berbaloi. First time dapat petik buah strawberi then terus makan. Kat Cameron Highlands dulu ada g kebun dia..tapi tak boleh masuk. Tengok dari luar pagar jerlaa.
Perjalanan kitorang kali ni melebihi 300km. Pertama kali sejak di Korea ni kitorang pergi tempat sejauh ni. Tapi sebab naik train laju(KTX), sejam setengah jer dah sampai. Ada masanya kelajuan train ni melebihi 300km/h. Pulak tu pergi naik first class(ni kes dah habis tiket kelas2 lain). Teramatlah selesanyaa. Ada pramugari plak tuu. Kalau nak beli makanan/minuman, dia ikut standard Air Asia..kena bayar maa... Tapi balik naik kelas ekonomi jer. hehe... Kitorang naik dari stesyen Yongsan jam 8 pagi. So, jam 7 pagi dah keluar dari rumah sebab dari rumah nak kena naik teksi ke stesyen subway(adik bradik train gak). Naik 1 subway jer trus sampai Yongsan stesyen ni.

di Stesyen Yongsan. Besar rupanya stesyen ni.


Dalam train.

Sebaik sampai. Nasuha baru bangun tido.

KTX meninggalkan stesyen Nonsan. Tu rupa bentuk belakang train.

Kat luar stesyen Nonsan. Dah ada banner festival ni. Dari stesyen Nonsan jaraknya lebih kurang 2.2km. Tapi kitorang decide naik teksi sebab kesian memikirkan anak-anak dan diri kami juaaa.. Dari jauh dah nampak belon-belon strawberi. Dah tak sabo... Tapi bila sampai tak tahu mana nak tuju. Sebab tujuan utama nak petik buah strawberi. Tak nampak ladang strawberi pun kat tapak festival ni. Mana nak cari tempatnya nii... Nasib baik nampak orang ramai berkerumun di satu tempat. Rupa-rupanya tengah beratur nak beli tiket shuttle bas. Kitorang ni manalah nak faham tulisan depa kat booth tu. Disebabkan masih awal, takdelah kena beratur panjang sangat nak beli tiket. Sekali bila dah beli tiket, beratur nak naik bas ke ladang strawberi tu lagi panjang daa...

Di tapak festival

Ni tengah beratur nak naik bas.

Bila dah sampai kat ladang...apo laieee.... macam tak cukup tangan nak petik dan makan.

Nasuha yang dah ada 2 batang gigi pun tak lepaskan peluang. Memang feveret dia. At last sampai mengamuk sebab bagi banyak sangat. Dah muak agaknya.

Tengah khusyuk memetik.

Sebelum balik singgah beli jem. Memang sedap n original dari ladang.
Lebih kurang sejam kitorang kat ladang tu, rasa-rasa dah muak n penuh plastik yang diorang bagi, kitorang pun tunggu bas untuk balik semula ke tapak festival tu. Layan gambor kat tapak festival pulak.

Iman dengan penari cilik yang perform sempena festival ni.


Buah strawberi yang ditakuti Iman. Amik gambo sorang jelah.

Bergambar dengan Ratu Strawberi


Kecik-kecik tu buah strawberi yang didecorate.


Dengan pokcik-mokcik yang perform gak.



Muka Iman dah merah padam sebab seharian berjemur.
Begitulah kisahnya seharian di Nonsan. Antara lokasi pengeluar terbesar strawberi di Korea. Naik train kul 5.18 petang dari stesyen Nonsan untuk ke Seoul semula. Sebelum menamatkan entry kali ni, sajer nak tunjuk hasil mashul kitorang. Ni buah yang kitorang petik sendiri. Takde beli yang lain sebab tau buah ni tak tahan lama. So, takut rosak pulak kalau beli banyak. Perjalanan jauh pulak tu.

Ni bekas plastik yang dibekalkan. Diorang bagi kecik jer. Sebab tau, kalau bagi beso..lagi banyaklah yang dipetik.

Close up sikit.

7 comments:

Kherun berkata...

kham... nampak makin kurus

ceni therebeq berkata...

wahhh... mewahnya seteroberi di sana...

makcik beli seteroberi kat tesco baru 200gram dah 7 henggit dahhh... pastu masam plak tu... sampaikan anak dara makcik panggil buah asam..

Don & Nor berkata...

kak kherun: muahhhlah kak. sronoknya ada org kata sy kurus. tp realitinya x pun kak...huhu..
kak cheni: mmg murah n manis kak...lglah ms kat festival tu.. harga x smpi RM10 sekilo.

safa berkata...

nampak lazat nyer strwberi tersebut

ANA FARHA berkata...

antar sket strawberi tuh.. hehe

Don & Nor berkata...

strawberi ituu mmg lazaatt...dah habis dah pungg...

mommy anis berkata...

mak aiiii....sodapnyaaa....ce kalau ada nutella ke atau hersey syrup....mau aku tak berganjak nih weyyyy

a'ah laa kham..mu makin kurusss