Khamis, 5 Februari 2009

VIVALDI SKI RESORT

Inilah destinasi percutian terakhir utk cuti semester pertama my hubby (sbb utk aku, mmg dah entitled cuti 2 tahun..huhuhu)...sekejap jer rasanya. Hubby dah pun mula kuliah utk sem 2 ni. Apa yg aku dah dapat?? hehe...macam2.. Rasa seronok plak duk kat Korea ni. Kang citer lebih2 kang ada yg kata aku ni lupakan tanahair sendiri..... Manakan boleh ku lupa...hujan emas negara orang... So, aku nak gunakan sebaik2nya emas yang ku dapat tu. hehehehe...mokcik kayooo.....
Alkisahnya sebelum pegi tu...banyak gaklah kitorang survey ski resort kat korea ni. At last tempat ni yang kitorang pilih. Sebabnya resort ni about 1 hour jer dr Seoul. Lagipun macam banyak aktiviti yang boleh dibuat selain main ski. So, hubby pun book lah hotel resort ni thru internet, n they will reply thru the email. But smpi tghari sblm hari plan nak pegi tuu..masih xde reply. Then follow up thru d phone. Diorg kata xde terima booking. But we are so glad when they told us that there are still rooms n the rate is much cheaper than stated in d website(RM500++ 1 mlm). They sent the confirmation to my hubby's handphone but in Korean. Kitaorg pun happy la sbb dah dapat tempat nak tido..hmm..boleh main snow puas2..hehe.. Bila dah kompom hotel, baru leh booking bas lak.
Dalam website transportation tu ada no contact dan dinyatakan boleh communicate in English, Chinese bla..bla..bla..Tapi bila call, awek yg jawab call tu cakap." sorry, no english"...aduhhh..my hubby pun try la ckp korea (maklumlah, exam haritu dpt A+ tuuu utk subjek bahasa..kira nak practice la tu..) tapi at the end, ngangaa..x paham jugak..hahaha..terpaksa guna talian hayat (contact member korea). Member tu ckp, kena book thru internet n dia akan apply kan sbb online booking everthing in korean, xde translation...dugaan datang lagi, sbb dia kata utk online booking dah penuh, kalau still nak dptkan seat bas tu, kena pegi bus station awal pagi (pukul 8) and ask the caunter sbb dia akan open ticket for first come first serve. Hmm..mulalah berdilema kejap, samada nak teruskan jugak planning nak gi holiday or not..(2 org board of directors bermeeting..dan dipersetujui oleh 2 ahli yg hanya termangu2 memerhati..kih kih kih).
Keputusan dah dibuat...kemas barang, gamble, carikk seat bas...So, esoknya..kul 5.30 pg dah bgn. Bersemangat tuuu...Kul 7 keluar dari umah. naik cab sebab takut x smpt. Skali teksi tu hntr salah tempat daa (walaupun dah berkali2 tunjuk map kat driver cab tu)... kena naik cab lagi lps dah tanya org situ..ms tu nak kul 8 dah. Tawakkal jer. Bila naik cab yg kali ni memang betul...tapi punyalah jauh dia turunkn kitorang dgn tmpt hentian bas nii... pastu kena lintas jln yg besonya 8 lane. bayangkan ler dgn bag, dukung anak lagi (macam PATI baru keluar tongkang..hehe)....nasib baik awal pagi lagi...keta x byk sgt lg kat situ. Akhirnyaa.... Alhamdulillah..dapat gak seat.
Ingatkn skrip mencabar ni abis kat sini jer. Rupa-rupanya..ada yg lg mencabar. Hotel yg kitorg book tu...bukan kat resort ni. Notis conformation thru hp tu pun org hotel kata x tahu kat mana hotel yg dimaksudkn. Chheehh...patutlah murah...murah2 pun klu convert duit kita dalam RM250 gak 1 mlm. Hotel resort ni plak dah fully book. Haduhh...buntu... Bas balik seoul dah booking hari Rabu(keesokan hari). Nasib baik org hotel tu recommend sorang pakcik yg ada pension (bukan pencen tau..tp rumah penginapan ala2 chalet..yg ni pun kitaorg confuse jugak masa mula2 tu) kena bayo 100,000 won (almost RM300)...xpelah.. yg penting lbh murah dr hotel resort ni n ada tmpt nak tido mlm ni (skrip nak sedap kan hati..uhuk..uhuk).
Tapi yang bestnya pakcik ni walaupun tak pandai english, dia layan kitaorg so polite, thanks mr Lee...
Ni kalau wat citer ni..agak2 ada x yg menitiskn ayo mata...ker gelakkan kami...huhu...
Penutup cuti yang hebat kan?? So..sebab hebatnya percutian kami ni, makanya banyaklah gambo yg kena tgk...hehehehe...

Dalam bas sebelum bertolak. Iman mkn cekodok pisang jer wat alas perut pg tuu..

Sebaik sampai...posing dulu.



Nak tunjuk glove power rangers tuuu...


Hubby layan snowboarding ..(gambar selepas lebih 10 kali tergolek...hehehe)

Aku??



Nak posing gak tuu...

Amacam??


Waktu malam tu minta tlg pakcik owner pension hantar kitorg ker resort sebab nak g amusement park.

Iman ada kat sebelah abahnya...tp abahnya yg lebih excited sbb dah 5 bln x drive..






Waktu malam pun ramai yg main ski.

Sebelum balik singgah dunkin donut. Terjumpa plak org kg dr Ganu yg g holiday.

Tengah2 tulah owner pension ni. Sebelum check out, bergambo dulu depan pension.
Disebabkan kitorang amik bas balik kul 5.30 petang, so second day tu kitorang late checkout. Dalam kul 1 lbh baru kluar. Tapi pakcik ni x kisah. xde xtra charge. Tu lah hikmah duk kat pension ni. Kalau hotel, nak kena topup duit lagiii... So layan gambo hari kedua.

Nilah hotel yg kitorang x dapek duk...huhu.. Amik gambo pun jadi ler..


Kitorang naik gondola g atas bukit tmpt starting point utk ski.




ais kacang satuu..
Begitulah kisahnya percutian kitorang. Sampai sekarang aku masih memikirkan..camana website diorang, tapi bila booking...tah mana2 tempat perginya. Siap telefon lagi nombor resort diorang. Pun salah gak rupa2nya... Aku yg keje bhgn IT ni pun masih xleh nak solve soalan ni lagii....hehe... Tapi yang penting Alhamdulillah semuanya selamat...n that's life, we still get something when we loose something..Syukurrr...sekian.

5 comments:

Kherun berkata...

konpius... ingatkan, owner mana yg dh pencen...:P

Kham, mencabar betul tuh? Anak2 tak letih ker? Dorang tak meragam, tak pe laaaa....

Chantiquenya tempat ski tuhhhh...

ceni therebeq berkata...

urbestnyer bercuti..kejelesan sudah melanda diriku, kirim salam kat org ganu yang dah sampai bercuti ke sana nun...

Don & Nor berkata...

kak cheni: jumpa depa kejap jelah kak..sbb dah nak balik pension ms tuu...
kak yun:depa tu gheti sronok jer kak. tp mmg best n cantik dr atas tuu...

ummicaca berkata...

wa!!!!!!!!percutian yang hebat....jeles je nengok...hihi

Breakaway berkata...

Thanks for ifo.Kita memang nak pergi Korea 's Vivaldi.We nak book tru agent aja kat KL ni.Coz all internet booking dlm bahasa dia org.I really enjoyed reading your blog.N if its ok you bole bagi kan contact pension tu?Ada tak gambonye?