Ahad, 16 November 2008

AUTUMN D' NAMI ISLAND

Akhirnyaa....terkabul jua hajat kami nak ke Nami Island...Semalam (15 November 2008) kami ke sana. Thanks to my hubby n kawan koreanya yang banyak membantu memberi tunjuk arah n advice untuk ke pulau yang terkenal dengan cerita apa lagi kalau bukan...."Winter Sonata".
Info Ringkas
Pulau yang terletak 63 km dari Seoul ini dinamakan bersempena seorang pejuang yang bernama General Nami yang hebat (mengikut sejarahnya laa) yang mati di medan perang at aged 26!!! (hmm muda kan..). Pulau seluas 460,000 meter persegi ni hanya terbentuk akibat pembinaan empangan Cheongpyeong dan ianya terletak di tengah2 Sungai Han. Secara ringkasnya pulau ni terletak di tengah2 sungai dan bukannya lautan seperti pulau2 yang lain. Keunikan yang membuatkankannya popular selain tempat penggambaran drama Winter Sonata adalah disebabkan kepelbagaian floranya (cewahhh). Maksudnya, banyak jenis pokok yang membuatkan pemandangan sungguh indah n romantis gituu...

Kat Cheongnyangni Station...tgh tunggu train jam 7.57 pagi

Ni dalam train. Ala-ala komuter kat Malaysia.

Sampai kat Gapyeong Station. Kena naik teksi plak ke jeti utk ke Pulau Nami (semua tgh excited)

Tengah beratur nak naik feri..

Posing dalam feri

Batu Belah Batu Bertangkup (kat pintu masuk pulau)...hehe...

Proud to be Malaysian....

Cintan cintun gituu....

Bila dah lapar..apa lagi..buka bekallah. Bawa karipap dan sandwich. Junk food of course ada...

Macam sama jer buat Peace...

echechecheh...;)

Sejuk wooo...ditambah pulak dengan hujan...bertambah-tambah sejuknyaa....

Dah ada geng rupanya Ultraman Malaya nii...

Bestnya kalau dapat drive ni..

Jun Sang dan Yu Jin versi Melayu (Melayu ke Jawa ek)...huk huk huk....

Di tepi sungai yang mengelilingi Pulau Nami.

Lost and Found..hehe... (aku kat pokok lagi satu tuuu...)



Ha ha ha...



Kapal terbang baru landing...

Bila dah letih, kitorang naik tram. tapi tram ni laluan dia dekat sangat..huhu... Takpelah... janji sampai..(Pesanan penaja: Gunalah ubat gigi cap Ana)

Happy Family..
Wajah-wajah kepenatan. Ni kat waiting room untuk tunggu train balik ke Cheongnyangni.

Kesimpulan
Hehe...cam buat karangan pulak. Sebenarnya kalau p Korea then tak pergi ke pulau ni macam kurang lengkap jer. Memang cantik pemandangan kat sini. Kepada hubbyku..harap-harap dapatlah merasa Winter Sonata plak...hehe...

Kalau nak tengok gambar-gambar lagi, bolehlah ke fotopages kitorang.. http://donnor.fotopages.com/

7 comments:

Kherun Suhaila Saharbil berkata...

Walla... bestnyer... tringat2 balik citer tuh... La ni Mawar tgh tgk.... Pulau Nami, Sg Han...

Gamba Kham n Don tu real jer... cuma Klu Don pakai baju warna ijau kelabu, ditambah ngan rambut letak tepung2 skett... hahaah... salji kononnya...

Nak pegi... nak pegi...

Don & Nor berkata...

a'ahlah kak..lupa bwk tepung...tu yg wish dpt p time winter tu.. tp x tau la larat ker x nak p time sejuk2 camtu... aritu p pun dah rs kebas2 bdn..sejuk sangat2. Mehlah ke sini...dijamin syiiookk...

safa berkata...

wawawa bestnya winter sonata....

Don & Nor berkata...

tahnyalah kak lin....duk dlm umah ni pun x tahan sejuk...nak kluar umah lagilah bercinta...suhu dah negatif...rs cam nak beku gak nii...

ANA FARHA berkata...

jeles.. jeles...

Don & Nor berkata...

hehe...jgn jeles kak ana....mehlah ke sini...

Che La berkata...

hehehe....gambor2 tu boleh buat video....jdklah filem pendek korea!